Det finns många sparformer tillgängliga för privatpersoner och de flesta är faktiskt inte särskilt komplicerade. Att sätta in pengar på ett sparkonto är till exempel inte knepigare än att betala en faktura i internetbanken!
På våra sidor om de vanligaste sparformerna kan du läsa mer om hur olika typer av sparprodukter fungerar, hur du gör för att komma igång med sparande och investeringar samt vad du ska tänka på innan du satsar dina pengar. Viktigt att tänka på är att inte lägga alla ägg i en korg utan att sprida investeringarna/sparandet och därmed riskerna. Med flera typer av sparande i din portfölj har du större chanser att få en positiv avkastning på det kapital du satsar.
På ett sparkonto kan du sätta in pengar för att få lite extra avkastning på pengar du vill använda exempelvis till en resa eller för kontantinsatsen till en bostad. Du kan också använda sparkonton för att bygga upp en buffert att ta av om din ekonomi skulle förändras till det sämre. Det rekommenderas att du har minst två månadslöner sparade och dessa pengar kan du med fördel placera på sparkonto i stället för på exempelvis lönekontot.
Alla banker och alla kreditmarknadsbolag har sparkonton och det är bara att välja och vraka när det gäller hos vilken aktör du vill öppna sparkonto. Se till att jämföra både sparräntor och andra villkor för att få bästa möjliga avkastning på dina insättningar.
Läs mer om sparande på konto och om hur gör för att öppna sparkonto här.
Genom att fondspara kan du ta del av värdeutvecklingen på de finansiella marknaderna för en bransch, ett land eller en hel världsdel. Att spara i fonder är det enklare alternativet till aktier eftersom varje fond omfattar ett stort antal värdepapper, till exempel aktier. I stället för att köpa många olika aktier för att skapa en portfölj på egen hand kan du med köp av fondandelar få en bred portfölj med endast ett köp.
Antalet fonder är mycket stort och att välja är därför inte det lättaste. Ett sätt att börja fondspara snabbt och enkelt är att välja en av bankerna/nätmäklarna färdigkomponerad portfölj med ett större antal fonder på olika risknivåer. Du kan göra en större insättning direkt eller börja månadsspara. Med sistnämnda alternativ jämnar du ut de större förändringarna i värdet och får en mer jämn avkastning.
Läs mer om att spara i fonder här.
Den allmänna pensionen med inkomstpension och premiepension ger en grundtrygghet i pensionsåldern, men för de flesta räcker pengarna inte särskilt långt. Att pensionsspara är ett sätt att öka vad du får ut varje månad när du har gått i pension och det kan rekommenderas att du startar ett pensionssparande i så ung ålder som möjligt.
Du kan spara till pension på egen hand exempelvis genom IPS, en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto. Du kan också överlåta förvaltningen av dina pensionspengar till ett försäkringsbolag/fondbolag.
Läs mer om hur du kan spara till pension här.
Att aktiespara är en spännande och potentiellt mycket fördelaktig metod för att få pengarna att växa. När du köper en aktie köper du en andel i ett bolag och om bolaget gör bra resultat kan du både få en värdeökning på själva värdepappret och utdelning ur bolagets vinst. Sett över tid har aktier varit den överlägset bästa investeringen jämfört med andra typer av traditionellt sparande.
Att aktiespara är förenat med risk och du ska vara medveten om att värdet på din investering kan både öka och minska. Innan du börjar spara i aktier bör du känna till riskerna och när du börjar köpa aktier ska du vara noga med att välja aktier som passar din riskprofil.
Läs mer om sparande i aktier här.