Private banking

Private banking är ett koncept för kunder med större samlade förmögenheter. Idén är att ge kunderna de bästa möjliga verktygen för att förmögenheten ska växa. Inom private banking ingår normalt tjänster inom finansiell planering, kapitalförvaltning, pensionslösningar, skatter, investeringar och familjejuridik.

Så här blir du Private banking-kund

Olika banker har olika trösklar för sina private banking-erbjudanden. De större affärsbankerna har i genomsnitt ett krav på att du ska ha ett samlat kapital på 5 miljoner medan de lite mindre bankerna med private banking-erbjudanden, däribland nischbanker, sätter tröskeln vid 2,5 miljoner. Alla engagemang i banken, det vill säga även företags- och pensionskonton, räknas in i totalen.

För att bli private banking-kund vänder du dig till den bank där du har ett sammanlagt engagemang som överskrider tröskeln. Om du uppfyller villkoren ansöker du i särskild ordning.

Inom kort kommer en specifikt för dig utpekad kontaktperson att bjuda in dig till ett möte där du får berätta om ditt nuläge och dina framtidsplaner.

Private banking

Fördelar med private banking

  • Dedikerad kundtjänst och personlig mäklare
  • Rådgivning kring investeringar både i Sverige och i utlandet
  • Företagsrådgivning
  • Gratis verktyg för handel
  • Exklusiva investeringserbjudanden
  • Lägre courtage och mer förmånliga lånevillkor
  • Förmånerna gäller hela familjen
  • Möjlighet att delta exklusiva event samt kundträffar

Personlig service

Om du kvalificerar dig för private banking-tjänster får du en gräddfil när det gäller personlig service. Du behöver inte vänta i kundtjänst och när du kopplas fram har du dedikerad kundtjänstpersonal på plats för att hjälpa dig på snabbast och smidigast sätt. Alla banker som erbjuder private banking har kundtjänstpersonal som är specialutbildad inom de tjänster och produkter som private banking-kunder efterfrågar mest.

Förvalta själv eller ta hjälp av ett team

Som private banking-kund får du automatiskt ett dedikerat team till förfogande när det gäller förvaltningen av din förmögenhet. Med direktkontakt med mäklare ”på golvet” kan du få hjälp med snabba affärer per telefon och e-post men också lägga upp mer långsiktiga planer för investeringar och sparande.

Vill du hellre göra dina egna affärer på exempelvis fondmarknaderna, aktiebörserna och terminsmarknaderna får du som private banking-kund i regel kostnadsfri tillgång till handelsplattformar och handelsprogram för proffsanvändare. Med dessa verktyg får du kurser, handelsnyheter och företagsnyheter strömmade till din dator för att du ska få realtidsinformation om vad som sker på marknaderna. Huruvida du kan använda handelsplattformar även på mobila enheter såsom exempelvis iPad eller ej beror på vilken bank du är kund hos.

Gratis rådgivning

Som private banking-kund har du normalt stora möjligheter till gratis eller åtminstone kraftigt rabatterad rådgivning, oavsett vilken bank du är kund hos. Det är i bankens intresse att du får bästa möjliga rådgivning kring bland annat skatter, pensioner, generationsfrågor, utlandsaffärer och legala frågor, och därför är bankerna inte sena med att bjuda på kostnaderna.

Skatterådgivning är en central del i bankernas Private Banking-erbjudande. Du får en kostnadsfri genomgång av hur nuläget ser ut och hur du kan optimera din skatt både nu och i framtiden. Skulle du behöva mer rådgivning kan du inte sällan få rabatt på konsulttjänster hos välrenommerade byråer.

Private banking pension

För många private banking-kunder är det viktigt att planera för framtiden inte bara för egen del utan också för att säkerställa familjens välmående under åren som kommer. Banker med private banking-erbjudanden har ett stort fokus på att komponera effektiva och skattemässigt fördelaktiga pensionslösningar.