Ät smart, nyttigt och billigt

Spara pengar med nyttig mat

När det är dags att dra åt på svångremmen, kan det vara svårt att hålla det snålt i folkhemmen. Att dra ner utgifter på nöjen, el och bensin kan vara nog så svårt. Men att dra ner på våra matvanor leder ofta till onyttig och förvånansvärd dyr snabbmat. Men att äta billigt innebär inte att man måste äta onyttigt. Tvärt om. Sanningen är att du kan få i dig bland den nyttigaste maten från livsmedelsaffären utan att spräcka din budget.

Nyttigt och mättande

Följ dessa tips på ingredienser så kan du ordna en hälsosam livsstil samtidigt som du äter god och framför allt billig mat.

Grova kolhydrater

Kolhydrater är en grundsten i en hållbar diet och brukar kallas hjärnans bränsle. Enligt livsmedelsverket bör 45-60% av energin vi får i oss komma från kolhydrater. När det kommer till kolhydrater är det viktigt att se skillnad på snabba kolhydrater som socker och långsamma kolhydrater som vi är ute efter. Långsamma kolhydrater går det att hitta gott om i bland annat fullkornsprodukter.

Fullkornsris och råris är fullspäckade med nyttiga kolhydrater och fibrer och det perfekta alternativet till vanligt vitt ris. Fullkornsris har kvar en del av de yttre skal som vanligtvis tas bort under produktionen av klassiskt vitt ris. Detta gör det en aning mer segt samtidigt som det kräver dubbelt så lång koktid. Ett kilo fullkornsris går att köpa i affären för under 40 kr.

Vitaminer

Eftersom kroppen kan inte producera dessa själv är vitaminer vitala för att vi ska må bra och för att kroppen ska kunna utföra sina funktioner. Bristen av dessa kan ge flera olika otrevliga symptomer beroende på vilken vitamin man har brist på. T.ex. var det många sjöfarare förr i tiden som fick sjöbjugg då de inte fick i sig tillräckligt med vitamin C. Vitaminer och mineraler är något som ofta glöms bort hos de som försöker spara pengar genom att dra åt på matkassan då de ofta ses som dyra och ej mättande.

Frysta grönsaker är ett billigt alternativ till de dyrare färska grönsakerna men är fortfarande en utmärkt källa till de nödvändiga vitaminer som vi alla behöver. Det är nämligen så att grönsaker behåller det mesta av sin näring när det fryses ner och har alltså liknande näringsvärde som sin färska motsvarighet. Broccoli, spenat och ärter är utmärkta val för näring som samtidigt inte kostar mycket att köpa. Fryst hackad spenat går att hitta frysdisken för endast 20 kr/kg medans ett kilo av blandade frysta grönsaker kan vara så billigt som 15 kr/kg

 

Ägg - billigt och nyttigtGrovt ris

Protein och fett

Protein är kroppens byggnadsblock och används för att för bland annat cellvävnad, enzymer och hormoner. Protein är generellt sett det dyraste näringsämnet att få tag i, men som tur är behöver man inte lika mycket av det. Livsmedelsverket rekommenderar att endast 20% av den dagliga näringen kommer från protein.

Tonsfisk är ett utmärkt och relativt billigt alternativ för protein. Förutom protein innehåller tonfisk även mycket vitamin D och omega-3 fettsyror vilket är ytterst effektivt för att skydda dig från inflammatoriska sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Tonfisk är helt klart den dyraste produkten på den här listan och ligger på runt 100 kr/kg men dess hälsoeffekter gör det ett säkert val.

Ett billigare alternativ till billig protein är såklart de klassiska äggen. Ägg innehåller en hög grad protein och fetter i relation till antalet kalorier. Många är dock rädda då ägg är fullpackade med kolesterol, och de med högt kolesterol i blodet leder högre risk för hjärtsjukdomar. Detta har dock visat sig vara falskt och ägg är ingen orsak till hjärtsjukdomar. Det är däremot mättar fett som är skurken. En stort paket med 24 stycken ägg kan kosta så lite som ca 40 kr/styck.

Investera i en nyttig kropp

Att äta nyttigt är inte bara något som är bra för din kropp. Det är bra för din ekonomi också. En hälsosam kropp är piggare, mer klartänkt och orkar mer. När kroppen är fulltankad med alla nyttiga kolhydrater, vitaminer, mineraler, proteiner och fetter kan du använda din nyvunna energi för att utföra dina drömmar och mål. En billig investering i din kropp ger dig god avkastning i form av färre sjukdomar och läkarbesök, mer effektivt arbete och därmed högre lön. Kroppinvestering är helt enkelt en riktigt bra affär, både kortsiktigt och långsiktigt.

Fortsät läsa om hur matplanering kan stärka budgeten.