Publicerad: november 10, 2016
Det kan inte ha undgått någon att fastighetsmogulen Donald Trump kommer att styra USA från Vita Huset med början i januari 2017. Sedan valresultatet blev klart, har experter inom alla olika områden lagt pannan i veck för att försöka analysera effekterna av utfallet i presidentvalet på både kort och lång sikt. Att sia om framtiden är notoriskt svårt och det är kanske ännu svårare när den fria världens ledare har meddelat att det är hans avsikt att bygga om USA från grunden.
Vad som är helt klart är att presidentvalets utfall kommer att ge effekter på den globala ekonomin. Frågan är då vilka effekter det handlar om och hur de kommer att slå mot våra plånböcker.
Här på Sparapengar.com lyssnar vi inte bara på experter, både sådana med stora meriter och självutnämnda siare, utan gör också vara egna analyser. Nedan kan du läsa kort om troliga scenarion för de kommande åren.
Media har efter valet först fokuserat på den politiska oro som Trumps presidentskap förväntas leda till globalt. Man har sedan applicerat samma tankar på ekonomin. Det många missar är att Trump i sin valkampanj har presenterat ekonomisk politik som ger fördelar till Wall Street. Lägre skatter, ökade investeringar från det offentliga i bland annat infrastruktur, mindre reglering överlag – det är faktorer som i slutändan kan leda till högre vinster för företagen.
Om Trumps politik skulle leda till att företagen i USA går bättre kommer det att ge effekter globalt och möjligen föra in världen i en ”superkonjunktur”. Om det kan ske, är givetvis skrivet i stjärnorna, men det är tydligt att finansmarknaderna inte kollapsade efter valet. Snarare har det skett ett mer eller mindre rally på börserna världen över.
Samtidigt finns givetvis den risken att Trump gör allvar i sina hot att införa tullar, med mera. Det skulle ge en negativ effekt på svensk export. Dock är USA en mindre handelspartner till Sverige än vad många tror. Den absoluta majoriteten av Sveriges utrikeshandel sker faktiskt lokalt i norra Europa.
Kontentan: Att sia om börsen och den globala utvecklingen är inte det lättaste, men det verkar onekligen som att domedagsprofeterna åtminstone så här långt har fel den här gången.
Trump har flera gånger menat att den nuvarande lågräntemiljön är direkt skadlig. Det kan indikera att han har för avsikt att normalisera Federal Reserves styrränta så fort det bara går. Det är dock en känslig tid vi lever i, och några rejäla höjningar kommer inte att ske inom en överskådlig framtid. Att han som president kan utse riksbankschefen och dessutom har stöd i både kongressen och senaten – vilket möjliggör snabbare beslut – innebär dock att räntehökarna förmodligen kommer att sluka de mer duvaktiga.
Förmodligen kommer räntenivåerna globalt att höjas något snabbare med Trump vid rodret än om Hillary Clinton hade vunnit valet. Det handlar dock med största sannolikhet om mycket små skillnader och det är först om ett par år som dessa, om de över huvud taget uppstår, kan visa sig.
Kontentan: Lågräntemiljön kommer med största sannolikhet att vara kvar i ett par år. Räntorna för bolån kommer inte att rusa och det kommer att dröja innan vi får någon ränta på sparkontona hos storbankerna.
Om Trumps politik leder till högre tillväxt och högre räntor kommer den amerikanska dollarn att förstärkas gentemot den svenska kronan. Det kommer helt enkelt att bli dyrare att köpa varor och tjänster från USA och semestern i New York kommer att kosta mer. Det kan också argumenteras för att kronan försvagas på kort sikt även om Trumps politik, eller utsikter därom, inte skulle få någon omedelbar effekt. Det beror på den allmänt sett högre inflationen i USA där en räntehöjning är nära förestående.
Kontentan: Dollarn kommer förmodligen stärkas mot kronan.