Så här kan du spara för att pensionera dig tidigt

För många är det fortfarande långt kvar till pensionen, även om vi ibland kan längta efter den under en jobbvecka. Drömmen är för många att pensionera sig tidigt så att man istället för att jobba kan ägna sig åt sådant som man tycker ger livet mening. Det kan handla om allt från att spendera mer tid med familjen, till att satsa helhjärtat på en hobby eller att volontärarbeta.

För de flesta förblir en tidig pensionering inte mer än en dröm – men det finns också de som faktiskt gjort slag i saken och sparat så pass mycket pengar att de faktiskt kan gå i pension flera år tidigare än den faktiska pensionsåldern.

FIRE – experter på tidig pension

En rörelse som gjort tidiga pensioneringar till sin hjärtefråga är FIRE-rörelsen. FIRE står för Financial Independence, Retire Early och innebär i korthet att man sparar in tillräckligt mycket pengar för att kunna klara sig livet ut med hjälp av dessa.

Hur mycket pengar man faktiskt kommer behöva är individuellt och beräknas egentligen inte på hur tidigt du tänkt gå i pension – utan på hur mycket pengar du kommer att behöva varje år. Utifrån detta har de därefter räknat ut en formel som anger hur stort belopp du behöver spara ihop, för att kunna leva på avkastningen av denna summa resten av livet.

För att få reda på hur mycket pengar just du behöver spara för att kunna pensionera dig behöver du först räkna ut hur mycket pengar du behöver ha i årsinkomst för att kunna leva det liv du vill leva som pensionär. När du räknat ut detta ska du ta denna årsinkomst gånger 25. Den summan du får fram är den summa du behöver spara för att kunna pensionera dig tidigt.

Anledningen till att du behöver just denna summa är för att FIRE-anhängarna har räknat fram att:

  • Om du investerar hela summan på börsen kan du få en genomsnittlig avkastning på 7 % (historisk avkastning)
  • Med en årlig inflation på 3 % kommer du få ut 4 % av ditt sparade kapital varje år som avkastning
  • Dessa 4 % kommer då att motsvara den årliga summa som du beräknat att du behöver

Räkna ut din personliga sparsumma

Så här räknar du ut hur mycket du behöver spara ihop. Först behöver du komma fram till en årsinkomst som låter dig leva som du vill, så att du klarar av både räkningar och matinköp – och kanske en extra guldkant på vardagen emellanåt. Denna summa är högst individuell och grundar sig på varje enskild individs situation och preferenser, men ska fungera livet ut.

Ponera dock att du behöver 240 000 kronor i årsinkomst för att få en dräglig vardag. Du kommer då att behöva spara ihop denna summa gånger 25 (240 000 x 25 = 6 000 000), vilket därmed innebär att du behöver 6 miljoner kronor i sparkapital. Dessa 6 miljoner investeras därefter på börsen, med en förväntad årlig avkastning på minst 4 procent (inklusive inflation).

4 procent av 6 miljoner är 240 000 kronor. Det innebär att så länge värdeutvecklingen på din investering fortsätter att växa i önskad takt kommer inte din pension att tas från de sparade pengarna. Istället kommer du att leva endast på avkastningen, vilket gör att du får en passiv inkomst som kan räcka dig livet ut.

Det är dock viktigt att känna till att även om börsens historiska avkastning varit hög sett över tid finns det aldrig några garantier för att den kommer att fortsätta vara hög även i framtiden. Det finns dock även andra investeringsmöjligheter att studera – till exempel peer to peer lån och liknande.