Investera ditt sparkapital i P2P-lån

Ett alternativ till aktiespar, fonder och sparkonton är så kallade peer to peer-lån (P2P) där du lånar ut dina pengar till privatpersoner, med ränta så klart. P2P-lån är ett snabbt växande finansieringssätt som har ökat i popularitet på senare tid. Mycket tack vare intresset för delningsekonomier och lönsamheten. En investering i denna typ av lån leda till en mycket stabil avkastning på dina sparpengar, men det kommer inte utan risk. Det är dock upp till dig hur mycket du är villig att riska.

P2P-lån

Upplägget med peer to peer-lån är helt enkelt att privatpersoner lånar ut sina pengar till låntagare. Med andra ord lämnas banken utanför ekvationen och du slipper ett led av mellanhänder. För låntagaren kan det innebära förbättrade möjligheter i form av en attraktiv ränta på lånet och investeraren får i sin tur en stabil avkastning på sitt kapital.

Det är enkelt att ta steget att investera i P2P-lån då plattformar redan finns för sammankoppling av investerare och långivare, exempelvis Lendify och BROCC. Normalt investeras dina pengar automatiskt där de sprids ut på olika lån för maximal avkastning. Du kan själv välja hur stor risk du är villig att ta genom att låna ut till mer eller mindre kreditvärdiga personer. Ju mer risk desto högre avkastning på dina pengar, men risken finns så klart att låntagaren inte kan betala.

Utöver automatisk investering kan du hos vissa också själv placera ut dina pengar i olika lån, samt sälja din låneportfölj till andra investerare och på så sätt frigöra dina upplåsta pengar tidigare. Aktörerna som sammankopplar investerare och låntagare tar dock ut en serviceavgift i form av en procent av avkastningen.

Investeringsmässigt är detta en intressant affärsmodell. Du kan helt enkelt lämna investeringsfunderingarna på börsen och istället investera det i en lösning med P2P-lån. Men som mycket annat finns det risker om låntagarna inte kan betala för sig.