5 enkla tips för att boosta din ekonomi

Vi har tidigare här på Sparapengar skrivit om de 10 bästa tipsen för att spara pengar varje månad. Eftersom sparande är något som ligger oss varmt om hjärtat, tänkte vi därför följa upp denna artikel med 5 enkla tips för att boosta din ekonomi.

Läs mer: 10 bästa tipsen för att spara pengar varje månad

sparkonto

1. Sälj allt du inte behöver

Det finns få saker som är så gott för själen som att rensa hemma. Det är skönt att få bort alla onödiga saker som inte används, och många av dessa kan dessutom vara guld för någon annan. Rensa ut det du inte vill ha och sälj det. Det finns flera olika säljsidor att använda sig av – till exempel Blocket, Tradera, Facebook Marketplace och så vidare.

2. Skippa onödiga abonnemang

Har du tecknat upp dig på ett gymkort som du aldrig använder, eller ett Netflixabonnemang som du aldrig ser på? Avsluta dessa omgående – det finns avsevärt bättre saker att lägga pengarna på.

3. Skaffa en extra inkomst

Man behöver som regel inte lägga många timmar i månaden för att det ska märkas en skillnad på intäkterna. Du kanske kan hoppa in något pass här och där på något helt annat jobb än vad du vanligtvis jobbar med – man säger ju att omväxling förnöjer. När det bara handlar om några enstaka pass varje månad brukar det dessutom vara riktigt kul att dyka upp på arbetsplatsen för att få tjöta lite med de kollegor man inte ser så ofta.

4. Budgetera matinköpen

Om du planerar dina matinköp innan du går till butiken kan det finnas stora pengar för dig att spara. De flesta av oss går till matbutiken och handlar lite ”på känn”, vilket innebär att vi ofta kommer hem med matvaror vi inte ens behöver. Dessa står därefter och tar upp plats i kylskåpet tills de blivit gamla nog att slänga – och då hamnar de i soptunnan. En otroligt onödig utgift. Har du redan på förhand planerat dina inköp, kommer detta scenario snabbt bli ett minne blott.

5. Handla begagnat

Att handla begagnat är inte bara bra för din plånbok – det är också bra för miljön (och bra för samvetet). Det är dessutom trendigt att handla begagnat idag, vilket gör att marknaden för second hand nuförtiden är helt enorm. Oavsett vad du än behöver, går det i stort sett alltid att få tag på detta begagnat – till ett avsevärt bättre pris än nypris.