Publicerad: september 9, 2016
Det är fortfarande varmt i stora delar av landet, men den meteorologiska hösten är förmodligen bara några veckor bort och inom kort därefter följer Kung Bore med minusgrader. De kalla månaderna gör automatiskt att kostnaden för el och uppvärmning ökar, men just i år kan kostnaderna bli högre än normalt. Enligt sajten Elskling är prognosen att elpriserna kommer att vara 27% högre än vintern 2015/16. Anledningen är att den torra sommaren har lett till att vattenmagasinen i Norrlands älvar inte är lika välfyllda som förra året.
En ökning på 27% kan i kronor och ören kan för en villaägare som förbrukar omkring 20 000 kilowattimmar översättas till omkring 1000 kr under vintermånaderna. Det låter kanske inte som så mycket, men det är ju en tusenlapp som kunde ha spenderats på något roligare än att betala en högre elräkning.
Årets ökade elpriser är förmodligen inte här för att stanna. Det är just sommarens torra väder som är anledningen till de förmodade prisökningarna. Med stor sannolikhet är vi tillbaka till det mer normala nästa år.
Det finns inte så mycket att göra åt den extra kostnaden den här vintersäsongen. En sak att titta på är om det går att binda ett rörligt elpris över vintern (populärt benämnt ”vintersäkring”). Åtgärden att binda ger dock antagligen bara en minimal besparing. Det finns emellertid mycket pengar att spara på att se över själva elavtalet.
Enligt lösa beräkningar har ungefär en halv miljon svenskar ett så kallat tillsvidareavtal för el. Denna typ av avtal erbjuds av de större elleverantörerna för dem som inte har gjort ett aktivt val. Om du till exempel flyttar till en lägenhet kan du räkna med att den el du får ut i väggkontakten levereras enligt ett tillsvidareavtal. Även avtal som löper ut kan ersättas med denna typ av elavtal.
Vad är då problemet med tillsvidareavtal? Jo, dessa avtal är betydligt dyrare än vanliga kontrakt. Prispåslaget jämfört med rörligt elpris är normalt upp emot 30%. Det handlar om betydande kostnader och enligt en beräkning betalar tillsvidarekunderna omkring 860 miljoner i onödan varje år.
Det enklaste sättet att spara pengar på el är att göra ett aktivt val av leverantör. I grunden spelar det mindre roll vilken leverantör du väljer – vad som helst är bättre än ett tillvidareavtal. Prisskillnaden mellan den dyraste och den billigaste leverantören är nämligen alltid mycket mindre än skillnaden mellan ett tillsvidarekontrakt och ett avtal med bundet eller rörligt elpris.
Vill du se till att ha chansen att spara ännu mer pengar på elen till hushållet kan du givetvis utnyttja möjligheten att jämföra priser. Det finns idag ett antal sajter som jämför elavtal. Här kan du enkelt hitta den leverantör som kan erbjuda dig det lägsta priset utifrån dina förutsättningar.
Vill du byta elleverantör är det normalt en enkel sak. Det går snabbt och enkelt att byta direkt på nätet. Notera bara att bundna avtal måste löpa ut innan du kan byta.