Spara pengar genom att se över abonnemang

I en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Swedbank framgår att hela 80 procent av svenskar har upp till 10 olika abonnemang. Samtidigt är det knappt hälften som kan uppskatta den ungefärliga månadskostnaden för sina abonnemang, och en av tio svenskar uppger att de inte har någon som helst koll på hur mycket tjänsterna kostar dem varje månad.

spara pengar abonnemang

Ett abonnemang innebär en löpande kostnad som återkommer varje månad och att inte ha koll på dessa kan leda till att det blir svårt att få ekonomin att gå ihop. För att ha en sund privatekonomi gäller det att ha koll på alla inkomster och utgifter varje månad – och just löpande utgifter är extra viktigt, då dessa ju återkommer månad efter månad.

Många gånger har man ett abonnemang där man inte använder allt som ingår och man skulle med bara några knapptryck kunna nedgradera till ett billigare abonnemang, som stämmer mer överens med ens förbrukning. I flera fall finns det även andra aktörer som erbjuder exakt det man betalar för i dagsläget, men till en lägre månadssumma.

Är man en familj där alla har enskilda abonnemang är det också värt att ha i åtanke att flera aktörer erbjuder olika typer av familjeabonnemang, vilket kan minska månadskostnaderna ganska rejält om ni är flera som delar.

Det är helt enkelt fördelaktigt att se över sina löpande utgifter regelbundet, något som en av tre uppger att de gör mycket sällan eller aldrig. Detta kan dock vara en relativt trist och kanske även en något tidskrävande process – och med stor sannolikhet är det därför så många av oss drar sig för att faktiskt göra det. Det finns dock sätt att förenkla hela processen.

Så ser du enkelt över dina abonnemang

För den som har lite dålig koll på sina abonnemang och vill få en enkel överblick finns ”Mina Tjänster”. Det är en app som sammanställer alla abonnemang, visar vad de kostar i månaden och erbjuder en funktion att säga upp dem direkt i appen.

Allt du behöver göra är att:

1. Ladda ner appen ”Mina Tjänster” för iOS eller Android. Det är även möjligt att logga in på hemsidan Minatjanster.se.

2. Synka med bankkontot genom att logga in med BankID. På så sätt kan Mina Tjänster se alla återkommande tjänster.

3. Om det är något abonnemang som inte används eller känns överflödigt kan det enkelt sägas upp direkt i appen. Tryck bara på ”säg upp” och bekräfta med BankID. Därefter kontaktar Mina Tjänster företaget och ser till att tjänsten blir uppsagd.

4. Mina Tjänster meddelar sedan när uppsägningen är klar.