Spara lite varje dag – så gör du

Att spara är för många förknippat med att snåla. Så behöver det dock verkligen inte vara. Det finns enkla och smidiga sätt att spara som inte alls behöver kännas betungande.

Ett sätt som har fått uppmärksamhet globalt den senaste tiden är 52 Week Challenge. Det handlar om 52 veckor av sparande under vilka man ska börja smått och sedan öka sparandet sakta men säkert varje vecka. Denna metod för smidigt sparande kan varieras på många olika sätt. Många varianter fokuserar på att man helt enkelt ska se till att tänka på sparandet varje dag, varje vecka. Idén är då att man börjar med en liten insats på måndagen och sedan bygger på med lite extra varje dag fram till och med söndag. Veckan därpå börjar man sedan om igen.

Är du intresserad av att få smarta tips på sparande, tips som gör hela processen så enkel som möjligt samtidigt som den till och med kan bli rolig och utmanande? Här bjuder vi på förklaringar till de två mest populära koncepten för tillfället.

52 Week Challenge

Det ”ursprungliga” konceptet – 52 Week Challenge – är en utmaning som ska pågå i just 52 veckor. Konceptet är mycket okomplicerat och går ut på att du ska öka ditt sparande varje vecka.

Det enklaste sättet att komma igång är att spara 10 kr den första veckan och sedan addera 10 kr för varje kommande vecka. När vecka 10 startar ska du alltså spara 100 kr den veckan. Hur du ska spara väljer du själv. Det kan handla om att du första veckan tar med en kupong till ICA. Vecka nummer två i ordningen kan du sedan undvika att ta bilen för en kortare resa.

Fördelen med den här metoden är att du förmodligen inte behöver göra några större förändringar i din vardag för att följa den. Du behöver egentligen bara göra ett eller ett par medvetna val varje vecka. Den uppenbara nackdelen är att du i slutet av året måste spara 400-500 kr varje enskild vecka. Det kan bli lite knepigt.

Om du följer konceptet till punkt och pricka varje vecka under ett helt år kommer du till slut att ha sparat 13 780 kr. Väljer du att i stället börja med 20 kr kommer ditt sparande att uppgå till 27 560 kr, och så vidare.

Spara varje dag

Att du redan halvvägs in i din 52-veckorsutmaning måste lägga undan 250 kr per vecka och att sluttampen på utmaningen kan bli tuff gör att 52 Week Challenge inte är för alla. Därför har det skapats en mängd varianter på temat som inte är lika knepiga att fullfölja.

En variant är att spara lite varje dag. Det är en metod som kräver lite mer fantasi och lite mer ihärdighet. Samtidigt är metoden betydligt mer flexibel.

Idén är att du utgår från ett visst belopp på måndagen i varje ny vecka. Det kan till exempel handla om 10 kr. Sedan ska du spara det dubbla på tisdagen och sedan fortsätta addera 10 kr varje dag under veckan. Det innebär att du ska spara 70 kr varje söndag.

Med den här metoden sparar du 280 kr per vecka om du börjar med 10 kr varje måndag. Börjar du med 20 kr sparar du 520 kr. Du får alltså i princip samma resultat som med 52 Weeks Challenge, men det kan bli lättare (och förhoppningsvis roligare) att skapa själva sparandet.

Några tips på vanliga utgifter du kan undvika är biljetter för kollektivtrafik, bilresor, köpkaffe, lunch på stan, hyrfilm, ett glas på krogen, onödiga inköp när du är hungrig, godis och snacks, med mera.

Den magiska formeln

Om du vill använda ovan beskrivna variant på 52 Week Challenge kan du med fördel utgå från hur mycket du vill spara på ett år. Bestäm dig för en summa och dividera den sedan med 52 (veckor). Därefter dividerar du med 28 för att få fram det belopp som du ska börja med varje ny vecka.

Exempel: Du vill spara 15 000 kr på ett år. Du börjar då att dela den summan med 52 och får då fram beloppet 288 kr. Sedan delar du 288 kr med 28 och får fram beloppet 10,30 kr. Börjar du veckan med att spara 10-11 kronor och fortsätter jaga utgifter varje dag kommer du att ha 15 000 kr extra när det har gått 52 veckor!