Så sparar du mer pengar i vardagen

Att spara pengar kan ibland kännas svårt, och om man redan ligger på gränsen till att ekonomin precis går runt varje månad kan det bli ännu svårare. Ofta kan det då vara klurigt att veta vilka poster man kan spara in pengar på. Det finns dock många områden där du med lite flexibilitet kan spara pengar. Beroende på ditt utrymme kan du spara olika mycket i månaden.

Några av de enklaste sakerna att gå igenom först är kostnader så som mobilabonnemang, streamingtjänster som Netflix, Spotify etc. Tänk över om du verkligen har ett behov av tjänsterna. Om du har flera kanske du kan kompromissa och skära ned till endast en. Mobilabonnemang är också något som ofta är dyrare än nödvändigt. Idag finns det flera lågprisaktörer på marknaden som erbjuder schyssta villkor och bra täckning till ett väsentligt lägre pris än de större mobiloperatörerna.

Glad kvinna med spargris

Finns ofta mycket att spara på mat och bil

Mat är en kostnad som tenderar att dra iväg för många konsumenter. En stor del av all mat som produceras slängs idag, trots att det inte är något fel på den. Många gånger handlar det om att vi glömt bort maten så att den passerat bäst före datumet och då tror många att maten inte går att äta. Så behöver dock inte vara fallet. Väldigt mycket mat håller långt efter att bäst före är passerat. Titta och lukta på maten istället – om den ser okej ut och luktar okej, så är den i regel också okej att äta.

En annan post när det gäller mat som ofta drar iväg är utemat och olika spontanköp. Om du till exempel käkar ute för 70 kronor i veckan blir det totalt 3 640 kronor på ett år. Om du snusar 3 dosor i veckan á 43 kronor blir det 6 760 kr på ett år.

Så tänk över dina spontanköp, planera din matlagning så att maten inte blir dålig och ta tillvara på dina rester. På så vis kan du spara flera tusenlappar per år bara i matkostnader.

En annan post som ofta drar iväg är bilen. För många är det nödvändigt att ha en bil, men det går att kompromissa med kostnader även här. Till exempel kan du välja en bensinsnål bil, eftersom bensin ofta är en stor utgift. Kontrollera också den årliga fordonsskatten på din bil innan du köper en ny, eftersom denna skiljer sig åt och är olika dyr beroende på bilmodell.

Bilförsäkringen är en annan utgift som många gånger kan dra iväg. Det enklaste sättet att skaffa den mest förmånliga bilförsäkringen är kort och gott att jämföra priserna mellan de olika försäkringsbolagen innan du väljer en.