Handla aktier courtagefritt hos Avanza

Fram till det att nätmäklare som Avanza och Nordnet äntrade scenen vid millennieskiftet var såväl småsparare som lite mer förmögna investerare i händerna på affärsbankerna. Kostnaderna för fondförvaltning, aktieköp och andra finansiella tjänster var höga och transparensen i prissättningen var minimal.

Sedan de specialiserade nätmäklarnas intåg på marknaden har vi emellertid fått se priserna sjunka successivt och transparensen har ökat rejält. Det är numera betydligt billigare att köpa och sälja finansiella instrument än det var tidigare och dessutom är det ganska enkelt att se hur prissättningen för exempelvis courtage ser ut. Nu kan vi berätta om nyheten att Avanza helt slopar courtage för en viss kundgrupp. Den som tillhör den kundgruppen får alltså gratis aktiehandel!

inget courtage för småsparare hos avanza

Småsparare får gratis aktiehandel

Från och med den 3 maj kan alla kunder, såväl nya som befintliga, som har mindre än 50 000 kr totalt i samlat sparande hos Avanza, spara helt gratis i aktier, detta genom den nya courtageklassen som kallas ”Start”. I ”Start” är det rörliga courtaget 0% för all aktiehandel på Stockholmsbörsen. Vid handel på andra marknadsplatser, såsom till exempel Aktietorget eller utländska börser, utgår emellertid courtage.

Den som inte är kund hos Avanza kommer automatiskt att hamna i Start och kan därmed börja handla gratis direkt. Den som redan är kund kan byta till denna förmånliga courtageklass med ett snabbt klick på de egna sidorna (Min profil), detta förutsatt att saldot totalt inte överstiger 50 000 kr. Det spelar dock ingen roll hur mycket pengar du eventuellt har sparade hos andra banker eller nätmäklare.

Att Avanza har lanserat den här produkten är givetvis i första hand en marknadsföringsåtgärd, men samtidigt går det inte att vara riktigt så krass. Den här nätmäklaren har genom åren utmärkt sig genom att ta fram innovativa produkter för att ”demokratisera” sparande och investeringar i syfte att göra det möjligt för fler att ta del av bättre avkastningsmöjligheter. Att erbjuda gratis aktiehandel är ett led i detta arbete.

Vad är courtage?

Courtage är den avgift du betalar till en ackrediterad mäklare, till exempel en nätmäklare eller en bank, för att ordern för ett köp eller en försäljning av en aktie ska handläggas. Avgiften kan bestämmas i procent av köpeskillingen/försäljningsbeloppet eller vara fast. Om courtaget är rörligt finns normalt ett lägsta möjliga courtage.

Courtaget läggs på inköp och dras av försäljningar och allt sker helt automatiskt. För varje köp eller försäljning skapas en nota och på den kan du se hur mycket du har betalat i avgifter.