Dyrare elektronik nästa år

dyrare-elektronik

Om du har behov av att köpa ny elektronik eller nya vitvaror för hemmet ska du markera datumet 1 juli 2017 med den stora pennan i din kalender. Från och med det datumet blir nämligen hemelektronik och vitvaror betydligt dyrare. Anledningen är en ny miljöskatt, populärt kallad kemikalieskatten.

Datorn blir 800 kr dyrare

Det är en skatt på kemikalier, däribland exempelvis flamskyddsmedel, som införs den 1 juli. Syftet är att påverka tillverkarna att börja utveckla produkter utan de farliga ämnena. Just hemelektronik och vitvaror är produkter som normalt sett innehåller en del för naturen skadliga kemikalier och de träffas därmed av lagstiftningen.

Rent skattetekniskt beräknas skatten per kilo. Vitvaror, såsom tvättmaskiner och diskmaskiner, beskattas med 8 kr per kilo upp till maxbeloppet 320 kr medan skatten för hemelektronik blir 120 kr per kilo upp till samma maxbelopp. Med moms på denna extra skatt blir hela påslaget upp till 400 kr per produkt.

En tvättmaskin som idag kostar 5000 kr kommer därmed förmodligen att kosta 5400 kr efter det att lagen har trätt i kraft. Ännu större blir effekten på produkter som till sin natur består av två komponenter. Ett typiskt exempel är en stationär dator med skärm. En sådan kan bli 800 kr dyrare efter den 1 juli 2017. Vill du spara pengar gäller det alltså att slå till innan det datumet.

Många kritiska röster

Syftet är som sagt att påverka tillverkarna att göra mer miljömässigt korrekta val i produktionen. Det är emellertid en rad kritiska röster som har höjts. Organisationen Elektronikbranschen, som för övrigt har skapat en webbplats helt och hållet inriktad kring skatten och dess effekter (se Kemikalieskatten.se), menar att Sverige är en alldeles för liten marknad för att de globala jättarna ska göra undantag i produktionen. Från Elgiganten har uttalats att skatten leder till att konkurrensen snedvrids. Handelns Utredningsinstitut har räknat ut att upp till 1000 arbetstillfällen riskerar att försvinna.

Sistnämnda kommer av att svenskarna i större utsträckning kommer att titta utomlands när det planeras för köp av ny hemelektronik och vitvaror. Den som köper exempelvis en dator från Tyskland behöver inte betala detta pristillägg. Genom att nätshoppa datorn från en utländsk sajt sparar man upp till 800 kr. Det är nog en lösning som många kommer att välja för att spara pengar.