Byt sparkonto och få högre ränta – så gör du!

Varje år går svenskar miste om miljarder kronor i ränta på sina sparkonton. Detta eftersom många väljer att spara på nollräntekonton eller sparkonton med mycket låg ränta. Det hänger ihop med att storbankerna idag inte erbjuder konton med någon vidare ränta, och eftersom de flesta är kunder hos någon av dessa blir det naturligt att ha sitt sparande där.

Det finns dock pengar att tjäna för den som kan tänka sig att flytta sitt sparande till en mindre bank, som erbjuder ett sparkonto med ränta. Räntan brukar ligga mellan 0,5 – 1,5 procent, beroende på lite olika aspekter så som vilken bank du väljer, hur mycket du sätter in, hur ofta du vill kunna ta ut dina pengar och så vidare.

Vad som är glasklart är dock att du inte har något att förlora på att flytta dina pengar till ett konto där du faktiskt får ränta.

Glad kvinna som lägger mynt i spargris

Hur går det till att byta sparkonto?

Att byta sparkonto kan kännas krångligt och därför är det många som drar sig för detta. Men faktum är att det inte är det minsta svårt eller tidskrävande. Har du en internetbank och ett BankID kan du göra allt hemifrån, och du behöver inte ens ta kontakt med varken din gamla eller nya bank. Istället sköter du allt helt själv från din dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Först gäller det att besluta till vilken bank du vill flytta dina pengar. När det gäller detta finns det två saker att ha i åtanke:

  • Se till att banken täcks av den statliga insättningsgarantin. Det innebär att om banken skulle gå i konkurs är du garanterad att få tillbaka dina sparade pengar på belopp upp till 950 000 kronor. Denna punkt bör enligt oss inte vara förhandlingsbar när du väljer ett sparkonto.
  • Sparkontot ska ha ränta. Om du inte väljer att byta till ett sparkonto med ränta är det egentligen inte så stor idé att byta alls. Jämför sparräntor mellan de olika banker som du kan tänka dig och välj därefter den bank som du känner passar dig och dina behov bäst.

När du valt vilken bank du vill placera dina pengar hos behöver du skapa ett konto hos denna. Det görs enkelt med hjälp av ditt BankID och är färdigt på bara någon minut. När kontot är skapat loggar du in och ser vilket kontonummer du har. Därefter loggar du in på din gamla bank och lägger till ditt nya kontonummer i listan över betalningsmottagare.

Nu är det lätt som en plätt för dig att föra över dina sparpengar till det nya sparkontot. Eftersom du dessutom lagt till kontonumret bland dina betalningsmottagare är det enkelt att göra en överföring till ditt nya sparkonto även i framtiden.