Svenskar är positiva till ekonomin och sparar mycket

svenskar sparar mycket

Då och då görs lite större undersökningar med respondenter runt om i Europa. Dessa undersökningar, som kan handla om allt från hur man anser sin hälsa vara eller vilka semesterplaner man har, till allmänna frågor om ekonomi, är alltid intressanta eftersom de visar på skillnader mellan länder. I en undersökning kring ekonomi utförd av analysföretaget Nielsen i våras framgår att vi svenskar är förhållandevis positiva till vad framtiden har att bjuda på och att vi också är duktiga på att spara.

Alla svenskar är inte med i Lyxfällan

I Nielsens undersökning framgår att det är tjeckerna som är duktigast på att spara i Europa. Tjeckien är klart i topp när det gäller hur många som ser till att spara de pengar som blir över efter att de grundläggande levnadsomkostnaderna är betalda. På god andraplats kommer vi svenskar. Det är 48% av svenskarna som håller hårt i de pengar som blir kvar efter att hyran, bolånet, amorteringar, mat, el, och så vidare, är betalda. Vi intar alltså silverplatsen bland de totalt 28 nationerna i EU och det är något vi kan vara mycket stolta över. Det är helt klart så att alla svenskar inte är skuldsatta över öronen.

Vi är positiva till framtiden

Nielsens undersökning visar även att vi i Sverige har en förhållandevis positiv syn på framtiden för den egna ekonomin, det vill säga att privatkonomin i framtiden kommer att vara bättre än vad den är nu. Enligt resultaten slår vi nämligen EU-snittet med hela elva procentenheter. Det är faktiskt ett ganska uppseendeväckande resultat.

Bopriserna och boräntorna möjliga orosmoln

Att närmare hälften av de svenska hushållen sparar pengar och att många ser framtiden an med tillförsikt har ganska naturliga förklaringar. Vi har de senaste åren fått stabila reallöneökningar och den obefintliga inflationen försämrar inte vår köpkraft. Dessutom medför de låga boräntorna att det är billigare att bo i eget hus eller bostadsrättslägenhet än någonsin.

En mer eller mindre kraftig inbromsning i boprisökningen och/eller mer eller mindre kraftigt ökande boräntor de närmsta åren skulle förmodligen göra att en mätning om ett par år skulle ge helt andra resultat. Även om det ser mycket ljust ut just nu kan förutsättningarna för privatkonomin snabbt förändras och det är viktigt att ta höjd för framtida risker. Utifrån det perspektivet kanske siffran om antalet hushåll som sparar (48%) kanske borde vara ännu högre.