Publicerad: augusti 3, 2016
Under 2015-2017 pågår ett utbyte av sedlar och mynt i Sverige. Bland annat ska ”selman” och 50-lappen bytas ut. Riksbanken, som är myndigheten som både ger ut nya sedlar och förstör dem som inte längre ska vara i cirkulation, har under året genomfört omfattande kampanjer för att uppmärksamma oss medborgare på bytet till nya sedlar. Till exempel har alla i Sverige fått hem en broschyr med information om vilka sedlar som kommer att försvinna och vilka som kommer att ersätta dem.
Den 30 juni var det dags för den första etappen när det gäller sedlar då de gamla 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna blev ogiltiga som betalningsmedel. Riksbankens kampanjer har väl varit ganska framgångsrika, men enligt myndighetens balansräkning saknas fortfarande närmare 1,4 miljarder i sedlar. Det är framför allt 20-lappar som saknas. Anledningen är väl ganska naturlig; ingen vill väl förlora värdet av en tusenlapp, men det är inte lika viktigt med en ”tjuga” eller två.
Skulle du som läser det här råka ha missat Riksbankens deadline och därmed har 20-, 50- och/eller 1000-kronorssedlar i plånboken eller i byrålådan finns fortfarande möjligheten att få ut värdet av sedlarna genom att lämna in dem till banken. Alla banker som har service för kontanthantering, antingen i kassa eller via automat, har en skyldighet att ta emot gamla sedlar. Värdet får du ut genom att summan av dina sedlar sätts in på bankkonto.
Det finns naturligtvis en tidsfrist även för denna hantering och slutdatum för möjligheten att lämna in gamla sedlar till banken är den 31 augusti nu i år.
Även Riksbanken kan lösa in gamla sedlar och för den hanteringen finns ingen bortre tidsgräns över huvud taget. Skulle du efter den 31 augusti i år, någon gång nästa år eller någon gång ännu längre fram i tiden till exempel hitta en tusenlapp av den gamla modellen liggande, är det bara att skicka in den till Riksbanken för att få ersättning. Viktigt att känna till är dock att hanteringen hos myndigheten inte är gratis. Riksbanken tar ut en avgift på 100 kr per ärende. Av en tusenlapp får du alltså ut 900 kr i värde.
Pengar som inte längre är giltiga som betalningsmedel måste förstöras när de kommer i utfärdarens, det vill säga Riksbankens, ägo. Det som sker med inkomna sedlar är alltså att de destrueras, detta genom att de helt enkelt körs i en strimlingsmaskin. Remsorna skickas sedan till fjärrvärmecentraler där de blir värme och varmvatten.