Hur man börjar investera i aktier: En guide för nybörjare

Det är en metod för att lägga undan pengar medan du är upptagen och låta pengarna göra det användas till din fördel för att se till att du får ta del av de fulla fördelarna av ditt hårda arbete i en nära framtid. Det är en väg till en bättre framtid. Den berömda investeraren Warren Buffett definierar investering som ”processen att lägga ut pengar nu i förhoppning om att få mer pengar i framtiden”. 1. Syftet med att investera skulle vara att tjäna pengar i en eller flera typer av investeringsinstrument med förhoppningen att dina pengar ska växa med tiden.

Låt oss anta att du har lagt undan 1 000 dollar och att du är redo att ge dig ut i världen. Kanske har du bara 10 dollar i veckan och skulle vilja investera. Den här artikeln tar dig igenom stegen för att bli en investerare och visar hur du kan maximera din avkastning samtidigt som du minimerar dina utgifter. I följande text får du de bästa råden om hur du kan fatta det bästa köpbeslutet. Läs vidare för att se hur man hittar aktier för nybörjare.

Vilken typ av investerare är du?

Innan du investerar dina pengar är det viktigt att svara på följande fråga: Vilken typ av investerare är jag? När du registrerar dig för ett konto hos ett mäklarföretag med en online-mäklare som Charles Schwab eller Fidelity kommer att be dig att definiera dina mål för investeringar och den grad som du är villig att acceptera.

Vissa investerare vill ta ett aktivt ansvar för att hantera sina investeringars tillväxt, medan andra föredrar ”set it and forget it”. De mer traditionella nätmäklarna, som de två ovan nämnda, låter dig investera i obligationer, ETF:er för aktier, börshandlade fonder (ETF:er), gemensamma fonder och indexfonder.

Mäklare på nätet

Mäklare kan vara antingen rabattmäklare eller fullservicemäklare. Fullservicemäklare tillhandahåller, som namnet antyder, alla traditionella mäklartjänster, vilket inkluderar finansiell rådgivning om pensionering, hälsovård samt allt som har med pengar att göra. De betjänar vanligtvis endast förmögna kunder. De kan också ta ut betydande avgifter, t.ex. en summa av de transaktioner du gör eller en andel av dina tillgångar som de förvaltar, och ibland årsavgiften för medlemskap. Det finns många mäklare som har konton med minsta storlek på 25 000 dollar och högre för fullservicemäklare. Ändå kan traditionella mäklare rättfärdiga sina dyra avgifter genom att erbjuda rådgivning som är specifik enligt dina specifika behov.

Rabattmäklare var undantaget , men de är nu standard. De erbjuder rabattmäklare på nätet med verktygen för att välja och göra dina egna transaktioner. Dessutom erbjuder de ofta en robotrådgivningstjänst som du kan ställa in och glömma. I takt med att finansområdet har vuxit in i 2000-talet har mäklare online lagt till ytterligare alternativ, till exempel utbildningsmaterial på sina webbplatser samt mobilapplikationer.

Dessutom finns det många rabattmäklare som inte har (eller extremt låga) gränser för minsta insättning Men du kan ställas inför andra begränsningar, och avgifter kan tillämpas på konton som inte kräver någon minsta insättning. Detta är något som investerare bör tänka på om de planerar att satsa på aktier.

Robotrådgivare

Efter finanskrisen 2008 Finanskrisen 2008 skapades en ny typ av investeringsrådgivare som kallas robotrådgivare. Jon Stein och Eli Broverman från Betterment är ofta kända som pionjärer inom detta område. 2 3 Deras mål var att använda sig av teknik för att sänka kostnaderna för investerare och förenkla processen med att ge investeringsrådgivning.

Sedan Betterment startade har det också skapats ytterligare robo-first-företag, och etablerade nätmäklare som Charles Schwab har lagt till rådgivande robo-liknande tjänster. Enligt en studie som Charles Schwab genomfört hävdar 58 procent av amerikanerna att de kommer att använda någon form av robo-rådgivning år 2025. 4 Om du letar efter en algoritm som kan hjälpa dig att fatta beslut om investeringar och som inkluderar att skörda skatteförluster och Rebalansering och ombalansering, kan en roboadvisor vara rätt val för dig. Dessutom, som populariteten i indexinvesteringar har visat, är det möjligt att göra bättre ifrån sig genom att använda en roboadvisor om målen är långsiktigt förmögenhetsbyggande.

Investering via din arbetsgivare

Om du har en strikt budget kan du överväga att bara sätta in 1procent av dina inkomster i de pensionsplaner som erbjuds av din arbetsgivare. I verkligheten kommer du inte ens att sakna ett enda bidrag även om det är ett litet belopp.

Arbetsgivarfinansierade pensionsplaner drar av dina bidrag från din lön innan skatteberäkningar görs och detta gör ditt bidrag enklare. Om du är bekväm med ett bidrag på 1 och du har möjlighet att öka det vid höjningar varje år. Det är troligt att du inte kommer att kunna göra de extra bidragen. Om du har ett 401(k)-pensionskonto på jobbet investerar du kanske i din framtid genom att sätta in pengar i värdepappersfonder eller till och med i företagets aktier.

Minimikrav för att öppna ett konto

Många banker har minimikrav för insättningar. Det innebär att de kommer att avslå ansökan om ditt konto förrän du har satt in ett visst belopp. Vissa banker låter inte öppna ett konto för som är så lågt som 1 000 dollar.

Det är en bra idé att jämföra för att hitta några och läsa våra recensioner om mäklare innan du bestämmer dig för vilken du vill öppna ett konto. Minsta insättningar anges på första sidan i varje recension. Vissa företag kräver inga minsta insättningar. Vissa kan erbjuda lägre kostnader till exempel avgifter för handel samt avgifter för kontoadministration när du har ett kontosaldo som överstiger ett visst belopp. Andra kan erbjuda vissa provisionsfria affärer när du öppnar ett konto.

Provisioner och avgifter

Ekonomerna säger att det inte finns något som liknar en gratis lunch. Även om många mäklare på senare tid har rasat för att minska de provisioner de tar ut på transaktioner, erbjuder ETF:er indexinvesteringar till alla som kan handla med hjälp av det absolut minsta av ett mäklarkonto och alla mäklare måste tjäna pengar från sina kunder på ett eller annat sätt.

I de flesta fall kommer den mäklare du väljer att använda att ta ut en avgift varje gång du handlar aktier genom att handla eller köpa. Avgifterna för handel varierar från den lägsta nivån på 2 dollar för varje handel, men kan nå upp till 10 dollar för rabattmäklare. Vissa mäklare tar inte ut någon provision för handel men de kompenserar skillnaden på olika sätt. Det finns inga välgörenhetsorganisationer som driver mäklartjänster.

Beroende på hur ofta du handlar kan avgifterna stiga och påverka lönsamheten i din verksamhet. När du investerar i aktier kan det bli kostsamt när du hoppar mellan affärer ofta, särskilt när du bara har en liten summa som du kan investera.

Var medveten om att trades är order att köpa eller sälja aktier inom ett företag. Om du planerar att köpa fem aktier på en gång kommer detta att betraktas som fem separata affärer och du kommer att debiteras för var och en av dem.

Föreställ dig att du väljer att köpa aktier i dessa fem företag med dina 1 000 dollar. För att göra detta kommer du att ådra dig 50 dollar i transaktionskostnader – om vi antar att avgiften är 10 dollar. Detta motsvarar fem procent av de 1 000 dollarna. Om du bestämmer dig för att investera hela 1 000 dollar kommer ditt konto att minska till 950 dollar efter transaktionskostnader. Detta är en förlust på 8 procent innan dina investeringar ens får en möjlighet att tjäna pengar.

Om du skulle bestämma dig för att sälja dessa aktier måste du betala kostnaden för handel som skulle uppgå till ytterligare 50 dollar. Att göra hela rundresan (köp eller försäljning) för de fem aktierna kostar dig 100 dollar, vilket är 10 procent av din ursprungliga insättning på 1 000 dollar. Om dina investeringar inte genererar tillräckligt med intäkter för att täcka denna kostnad har du förlorat pengar genom att överföra och återinträda i positioner.

Belastningar på värdepappersfonder

Förutom avgiften för handel för att köpa värdepappersfonder utöver handelsavgiften finns det andra kostnader som är relaterade till denna typ av investering. Ömsesidiga fonder är professionellt förvaltade investeringsfonder som investerar i en viss metod, som till exempel amerikanska aktier med stort kapital.

En person som investerar i gemensamma fonder betalar många kostnader när han eller hon investerar i gemensamma fonder. En av de viktigaste avgifterna att ta hänsyn till är förvaltningskostnadsandelen (MER) som är en avgift som tas ut av fondens ledningsgrupp varje år, baserat på mängden tillgångar som fonden har. MER kan variera från 0,05 procent till 0,7 per år och varierar beroende på vilken typ av fond det rör sig om. Ju högre MER är desto större inverkan har den dock på fondens totala avkastning.

Det kan finnas en rad försäljningsavgifter, även kallade loads, när du köper värdepappersfonder. Det finns avgifter som kan laddas på framsidan men du kan också hitta avgifter som inte laddas eller avgifter som är backend-fonder. Var noga med att känna till möjligheten att en fond som övervägs har en försäljningslast innan du köper den. Kolla upp din mäklares lista över fonder utan belastning och fonder utan transaktionsavgift för att undvika de extra kostnaderna.

Om du är nybörjare är avgiften för värdepappersfonder faktiskt en fördel jämfört med provisionerna för aktier. Anledningen är att avgifterna är lika stora oavsett hur mycket du sätter in. Om att du uppfyller de minimala kraven för att öppna ett konto kan du alltså sätta in så lite som 150 eller 110 dollar per månad i en investeringsfond. Detta kallas dollar-cost average (DCA) och är ett utmärkt alternativ för att komma igång med att investera.

Diversifiera och minska riskerna

Begreppet diversifiering anses vara den enda gratis lunchen för investerare. I ett nötskal: genom att investera i ett brett spektrum av investeringar minskar du risken för att en investerings resultat orsakar en betydande inverkan på avkastningen för hela din investering. Du kan se det som en finansiell jargong som betyder ”lägg inte alla dina ägg i en korg”.

När det gäller diversifiering är den största utmaningen för att uppnå detta att investera i aktier. Som vi har nämnt tidigare är det möjligt att de kostnader som är förknippade med att investera i en stor mängd aktier kan påverka portföljen. Med en minsta investering på 1 000 dollar som är mycket är det nästan omöjligt att bygga en diversifierad portfölj. Var medveten om att du kanske måste investera i bara bara ett till två företag (minst) minst) minst. Detta kan öka risken.

Det är här som de viktigaste fördelarna med värdepappersfonder eller ETF:er lyfts fram. Båda typerna av värdepapper kommer sannolikt att innehålla ett många aktier samt andra investeringar i sina fonder, vilket gör dem mer diversifierade än bara en enda aktie.

Den nedre raden

Det är möjligt att investera när du bara börjar med lite pengar. Det är mer komplext än att välja den bästa investeringen (ett jobb som är svårt nog i sig självt) Det är också viktigt att vara medveten om de begränsningar som följer med att vara en investerare som är ny.

Det är nödvändigt att göra efterforskningar för att fastställa dina krav på minsta insättningar och undersöka provisionerna i jämförelse med andra mäklare. Det är troligt att du inte kommer att kunna köpa enskilda aktier samtidigt som du fortfarande diversifierar genom att investera lite pengar. Det är också nödvändigt att välja det mäklarföretag som du vill skapa ett konto hos.

VIKTIGA SLUTSATSER

  • Det är en handling som innebär att man satsar kapital eller pengar på ett företag i hopp om att få en extra vinst eller inkomst.
  • Till skillnad från konsumtion är investering att öronmärka medel för framtiden, i hopp om att de ska öka med tiden.
  • Men investeringar kan leda till förluster.
  • Kapitalmarknaden kan vara det allmänt använda sättet för nybörjare att få erfarenhet av att investera.