Publicerad: mars 22, 2017
För varje år som går så blir deklarationsprocessen både enklare och smidigare. Du kan idag deklarera via telefon, sms och Skatteverkets e-tjänst eller app. Samtliga dessa alternativ gör det mycket smidigt att deklarera, och om du ska få tillbaka pengar hjälper detta även till att få det snabbare. Du kan givetvis även deklarera på gammalt hederligt vis med hjälp av deklarationsblanketten du får hem i brevlådan. Sparapengar guidar dig genom de viktigaste sakerna du behöver veta inför din deklaration.
Något av det viktigaste för många i år är möjligheten att kunna få skatteåterbäringen rekordsnabbt, redan till påsk. För att kunna få detta krävs dock att vissa villkor uppfylls.
Du behöver skaffa en digital brevlåda för myndighetspost senaste den 26 mars till att börja med och registrera ett konto för utbetalning. Värt att notera är att detta först var satt till den 1 mars, men förlängdes sedan av Skatteverket då antalet anslutna digitala brevlådor ökade vilket är mycket positivt. Sedan krävs att du deklarerar i appen eller Skatteverkets e-tjänst senast den 29 mars, och då inte gjort några ändringar eller tillägg i deklarationen. Om du gjort detta kan du se fram emot att få din skatteåterbäring så snart som den 5-7 april.
Detta är delvis för att uppmuntra så många som möjligt att skaffa digital brevlåda, som är ett både miljövänligt och smidigt sätt att alltid kunna ta emot myndighetspost var man än befinner sig.
Ytterst få svenskar har missat att det nu är deklarationstider, och detta gäller även de bedragare som försöker utnyttja den här händelsen som på många sätt är unik då nästan 8 miljoner svenskar ska deklararera. Detta öppnar upp för extremt många chanser för bedragare att lura till sig pengar via bluffmejl om deklarationen.
Skatteverket har redan gått ut på sociala medier och uppmärksammat människor om att bluffmejl redan cirkulerar där mottagaren uppmanas att följa länkar i mailet för att få sin skatteåterbäring.
Något som en stor del av mottagarna genomskådar fort, men risken finns dock att länkarna i bluffmejl kan utsätta din dator eller enhet för skadlig kod om du klickar på dessa trots att du inte fyller i några kontouppgifter eller dylikt.
Får du ett misstänkt bluffmejl så är det enklast att kontrollera dessa två saker:
– Avsändaradressen. Det kan stå Skatteverket, men om du kontrollerar den fullständiga avsändaradressen är det förmodligen något annat.
– Skatteåterbäring. Detta är inget som Skatteverket informerar om via mail, så rör det skatteåterbäring är det bluffmejl.
Radera mailet utan att klicka på länkar och töm sedan papperskorgen. Skulle du ha klickat på länkar och lämnat ut dina uppgifter och därefter upptäckt att det är ett bluffmejl bör du omgående kontakta din bank och spärra kort/konto samt göra en polisanmälan om bedrägeri.
31 januari – Kontrolluppgifter skall vara inlämnade från arbetsgivare
8 mars – Skatteverket skickar ut inkomstdeklaration 1.
21 mars – Skatteverket öppnar möjligheterna att deklarera via sms, telefon, app eller e-tjänst.
29 mars – Sista dag för att att deklarera om du uppfyller villkoren för att få dina skattepengar i april
5-7 april – Skatteåterbäringen betalas ut till de som inte gjort ändringar, innehar digital brevlåda samt deklarerat med appen eller e-tjänsten.
14 april – Skatteverket skickar ut inkomstdeklarationen i pappersformat.
2 maj – Vid midnatt stänger Skatteverket möjligheten att lämna in deklarationen både digitalt och pappersformat. Om du ej ansökt om anstånd innan 20 april och fått detta godkänt och lämnar in deklarationen senare än detta datum riskerar du att få betala en avgift på 1250 kr.
3 maj – Sista dag att betala in restskatten. Straffränta börjar annars räknas från den 4 maj.
5 juni – Skatteåterbäringen börjar betalas ut för övriga som inte anslutit sig till digital brevlåda.
7 augusti – Omgång två av skatteåterbäringen börjar betalas ut, för de som kontrollerats manuellt eller lämnat in mer omfattande deklarationer.