Sparkonto
Sparkonto är för dig som är ute efter ett tryggt sparande med låg risk och låg avkastning.
Läs mer
Aktiespar
Att sparar i aktier kan ge en högre avkastning men kommer också med en högre risk.
Läs mer
Fondspar
Fondspar är ett vanligt sätt att placera sina pengar i. Risken och avkastningen är medelhög.
Läs mer
Pensionsspar
Det är aldrig för tidigt att börja pensionsspara. En investering för din egen framtid.
Läs mer

Här på Sparapengar.com får du de bästa spartipsen för att dina pengar ska växa. Vi ger dig information om olika sparformer och vägleder till det sparande som är bäst för dig. Med våra smarta spara pengar tips och guider till investeringar kan du få mer över både nu och i framtiden. Vill du fördjupa dig ytterligare kan du besöka Kreditguiden.se  dem har som uppdrag att hjälpa svenska företag och privatpersoner att sammanställa och förstå information om lån.

Hur sparar man pengar?

Varför ska man spara pengar? Anledningarna är många, men bakom varje anledning ligger alltid en viss grad av trygghetstänkande. Ingen vet hur framtiden ser ut och genom att spara pengar nu kan man förbättra sina möjligheter att både undvika ekonomiska problem och ha möjligheter att leva ett gott liv i framtiden.

Det är enkelt att spara pengar, det handlar bara om att göra av med mindre pengar än du får in! Om du får lite eller mycket kvar av lönen en enskild månad kanske det inte kan räknas som sparande, men fortsätter du att göra av med mindre än du får in har du i praktiken skapat ett sparande.

Finns det något sätt som kan sägas vara bästa sättet att spara pengar? Jo, enligt en samstämmig expertis gäller det att se till att man begränsar sina möjligheter att spendera. Det gör man enklast genom att sätta av en del av lönen till ett sparkonto, en aktiedepå eller liknande typ av konto direkt efter att pengarna flyter in till kontot.

Bild på pengar som sparas och växer

Spara pengar snabbt

Att spara pengar bör vara en långsiktig process men det finns inget som säger att man inte även kan spara pengar snabbt. Det gäller bara att man vidgar sitt perspektiv kring vad som är ”sparande”. På våra andra sidor om spartips kan du läsa mer om exempel på smarta idéer för sparande, men här är några smakprov.

Vill du spara pengar snabbt kan du till exempel:

  • Storhandla och handla efter inköpslista
  • Ställa bilen ett par veckor
  • Undvika besök på restaurang, snabbmat och liknande
  • Inte ringa/skicka sms utan sköta sociala kontakter enbart via Internet
  • Byta tjänster och/eller varor med vänner och familj.
Bild som illustrerar hur man snabbt sparar pengar

Spara pengar på lång sikt

På lång sikt handlar sparande om att skapa en struktur i vardagen som gör det naturligt att spara. Du hittar några vanliga spara pengar tips nedan. Dessutom ska du givetvis se till att få bra avkastning på dina sparade pengar. Behöver du pengarna inom ett år bör du placera dem på ett sparkonto. Det vara användbart att jämföra sparkonton för att hitta det som ger bäst avkastning. Kan du avvara pengarna lite längre än så är det en god idé att köpa aktier eller fonder för chans på lite större värdeökning.

Tips på sparande på lång sikt:

  • Sälja bilen alternativt investera i en cykel/åka mer kollektivt
  • Pruta på bolånet
  • Betala av dyra lån snabbt
  • Se över fasta kostnader med jämna mellanrum
  • Undvik konsumtion du faktiskt inte behöver.
Bild på bankvalv som symboliserar ett långsiktigt sparande

Om Sparapengar.com

Spara Pengar är en informationssajt som har till syfte att vägleda dig som är intresserad av att börja spara pengar på ett mer strukturerat sätt. Vi ger dig spartips och presenterar övergripande kring sparformer som du kan använda för att få dina pengar att växa. Vi sitter inte inne med alla svaren och du bör se informationen på sajten som just en källa till information och inspiration. Inget på Sparapengar.com ska ses som rådgivning av något slag. Företaget bakom Sparapengar.com heter Netfactor AB och har arbetat med prisjämförelser och konsumentvägledning i över 15 år. Vi driver flera av Sveriges största jämförelseportaler, därav Sverigekredit.se som är en av de största jämförelsetjänsterna av lån och krediter i Sverige.

Alla typer av sparande passar inte alla och vi ber dig fungera både noga och länge innan du gör ditt val avseende vilken/vilka sparformer du ska välja. Se till att du är trygg med ditt val och att du vet precis hur sparformen fungerar innan du satsar dina pengar.

Spara.com logotyp