Volvo presenterar stolt: en elektrisk lastbil

Efter att ha sålt över 4 000 elektriska bussar presenterade Volvo lastvagnar nyligen sin första helt eldrivna lastbil. Volvo FL Electric som lastbilen heter kommer börja serietillverkas nästa år, men kunder har redan fått exemplar för testning. Den eldrivna lastbilen spås förändra marknaden och göra framtidens transporter både ljud- och utsläppsfria samt mer effektiva. Lastbilstillverkaren själv har stora förväntningar. Claes Nilsson, chef för Volvo Lastvagnar, beskrev det som ”en sant historisk dag” när lastbilen presenterades i Göteborg den 12 april. Enligt honom kommer den eldrivna lastbilen inte bara bli av central betydelse för Volvo, utan dessutom revolutionera transportsystemet.

Volvo FL Electric är utvecklad för transporter i städer och har en räckvidd på upp till 30 mil, vilket ska räcka för en dags arbete för exempelvis en sopbil i stadsmiljö. Laddningstiden från tomma till fulladdade batterier är vid snabbladdning 1-2 timmar och med nattladdning 10 tim. Enligt Volvo kan det på sikt även bli aktuellt med el inom tung fjärrtrafik, men när det kan bli är omöjligt att säga.

Och prislappen? Den är ännu så länge hemlig men den blir åtminstone betydligt högre än för en diesellastbil. Tack vare betydligt lägre driftskostnad räknar Volvo ändå med att ellastbilen kommer stå sig i konkurrensen.