Det finns två sätt att gå tillväga på om du vill ha mer pengar. Du kan antingen minska på utgifterna eller öka inkomsterna och det bästa är ju så klart att göra båda! Samtidigt ska du se till att få avkastning på de pengar du sparar. Madrassen är aldrig ett bra val. Här är först några korta, sammanfattande tips för olika sparformer och sedan 10 av de bästa spartipsen för vardagslivet.
Sparkontot är den naturliga parkeringsplatsen för pengar du behöver eller kan komma behöva inom en kortare tidsrymd. Över längre tid finns det dock ingen anledning att ha alla sparpengar på ett sparkonto, detta eftersom avkastningen blir så minimal.
På lite längre sikt är aktier ett bättre alternativ än sparkontot. Om du sparar i aktier kan du få en betydligt högre avkastning än vad du får på ett sparkonto. Investerar du i aktier som betalar utdelning får du dessutom löpande avkastning i tillägg till eventuell värdeökning.
Kryptoförfalskningar har funnits i ungefär ett decennium, men är en av de mest lukrativa marknaderna med hög tillväxt. Om du har goda kunskaper om teknik och nyttan av nya valutor kan du kanske hitta en möjlighet för livet. Var dock försiktig eftersom kryptomarknaden är mer instabil än aktiemarknaden.
Du kan följa alla kryptokurser live på CryptoRunner.
Om du är osäker på vilka aktier du ska/bör köpa samt hur du handlar med aktier är det en bättre idé att handla med fonder. Se till att få en bra spridning i dina fonder för att maximera möjligheten till en jämnare avkastning.
Har du större belopp att investera kan en investering, direkt eller indirekt, i fastigheter vara ett alternativ. Historiskt sett har fastigheter avkastat nästan lika mycket som aktier, dock till en betydligt lägre risk.
Om du vill krydda ovan typer av sparande med lite mer ”exotiska” placeringar kan du med fördel kika på vad som brukar kallas alternativa investeringar, men det finns många andra typer av intressanta investeringar, till exempel kan du investera i fonder som köper skog.
Det är en gammal sanning, att det inte är på de stora inkomsterna man blir rik, utan på de låga utgifterna. Det ligger något i detta. Det spelar ju ingen roll hur stora inkomster man har om utgifterna ständigt är lika stora (eller större!).
Det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt, komplicerat eller jobbigt att spara pengar i vardagen. Med bara några mindre uppoffringar kan du spara rejält med pengar. Här är tio spartips för att få lite mer över på kontot.
Storhandla med inköpslista
Det är enklare att handla med inköpslista och det blir förmodligen billigare, sistnämnda eftersom du minskar risken att stoppa ner onödiga saker i kundvagnen. Om du vill ta det hela ett steg längre kan du med fördel använda dig av de verktyg på nätet samt appar som många livsmedelskedjor har tagit fram. Med dessa kan du göra inköpslistor med några snabba klick.
Sätt undan pengar direkt efter löning
Om det är lätt hänt att de pengar du planerar att spara från din lön försvinner på vägen under månaden kan du med fördel sätta undan pengar direkt efter löning. Sätt upp ett autogiro eller en automatisk överföring till ett sparkonto dagen efter löningsdagen för att säkra ditt sparande. Då går det på automatik och detta är kanske det bästa spartips vi kan bjuda på!
Minska på fasta avgifter
Många fasta avgifter är svåra att göra någonting åt, som boendekostnanden. Hyran kan man ju ofta inte förhandla ner och det är inte alltid helt lätt att flytta till något billigare. Men när det gäller telefoni, bredband och TV-abonnemang kan det finnas en del pengar att spara. Du kanske inte behöver ett dyrare abonnemang med fria samtal och sms? Finns det några kanaler i TV-utbudet som du sällan eller aldrig ser på?
Jämför alltid priser innan du handlar
Du kan enkelt jämföra priser på de allra flesta produkter och tjänster på nätet. Det finns jämförelsetjänster för i princip allt, bara du letar. Du kan spara hundratals, ibland tusentals kronor på vissa saker genom att jämföra priser innan du gör din beställning. Exempel på bra jämförelsetjänster är:
Kontakta oss om du har tips på andra bra jämförelsetjänster som du använder.
Säg upp tidningsprenumerationen
Det är härligt med morgontidning, men det kostar också en rejäl slant. Om du har en surfplatta kan du få i princip samma upplevelse till en bråkdel av vad det kostar att få morgontidningen levererad i brevlådan.
Undvik tobak
Tobak är en utgift som är onödig på flera sätt. Att bruka tobak är inte nyttigt och dessutom är det dyrt (och priserna höjs ju hela tiden!). Storkonsumenter av tobak kan spara många tusenlappar varje år på att minska ner eller sluta.
Planera inköpen och ”passa på”
Det är alltid rea på någonting. På hösten är det till exempel alltid rea på sommarkläder och på våren reas vinterkläderna ut. Det går att spara pengar enkelt genom att köpa bland annat kläder och skor ”utanför säsong”. En annan del i detta är att det är smart att ”passa på” när du ser ett bra erbjudande. Vi menar inte att du ska bunkra upp med alla sorts förnödenheter, men ser du ett mycket bra pris på en vara du vet du kommer att behöva i framtiden, varför då inte slå till nu?
Planera semester under lågsäsong
Priserna på flyg och hotell styrs av efterfrågan. Under månader då många vill resa är det helt enkelt dyrare att resa. Genom att resa utomlands månader som klassas som lågsäsong blir det betydligt billigare att ta del av sol och värme.
Byt varor eller tjänster
Det finns mycket pengar att spara på att byta varor och tjänster med vänner, grannar och bekanta. Exemplen på byten är för många för att räkna upp och det är bara fantasin som sätter gränserna.
Sänk temperaturen hemma
En ynka grad lägre temperatur hemma kan ge stort utslag på elräkningen och det kan vara en idé att sänka temperaturen åtminstone under våren och hösten.
Förhandla räntor
Bankerna tjänar mycket pengar på oss privatpersoner och om du är lite framåt och har bra argument kan du mycket väl erbjudas en lägre ränta på exempelvis bolån och privatlån. Kom ihåg att banken inte gör dig en tjänst genom att låna ut till dig – det är du som gör banken en tjänst.