Ekonomiböcker att lägga under granen till jul

Det börjar ju bli dags att fundera på julklappar. En klapp som aldrig går ur tiden är böcker, och speciellt böcker som kan ge mer än bara underhållning för stunden. Här är några tips på böcker om finans och privatekonomi som kan vara mycket användbara för den som vill spara pengar och investera.

Joel Bladh: Bygg en förmögenhet

Joel Bladh är en helt vanlig ”Svensson” som har skrivit ihop en manual för hur man skapar en mer stabil familjeekonomi. Boken bygger på hans egna upplevelser under småbarnsåldern då det ju ofta kan vara lite mer utmanande att få ekonomin att gå den väg man önskar. För den som är småbarnsförälder kan boken Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi vara mycket intressant läsning.

Andreas Cervenka: Vad är pengar?

Andreas Cervenka är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Han är välkänd (och erkänd) som en person som vågar ställa de lite mer obekväma frågorna kring ekonomin i dag och i framtiden, och hans krönikor är mycket läsvärda för den som vill få ett annat perspektiv på ekonomiska frågor.

I boken Vad är pengar? går Cervenka igenom de stora frågorna i världsekonomin och genom ganska korta texter får du successivt en bättre bild av hur allt hänger ihop. Boken kan rekommenderas till alla som är intresserade av ekonomi i stort.

David Graeber: Skuld – de första 5000 åren

Hela vårt samhälle bygger på idén om skuld (ekonomisk alltså). Alla, såväl privatpersoner och företag som hela stater, har skulder till någon och egentligen är det kravet på att betala ränta som gör att ekonomins kvarnar oförtrutet fortsätter att mala. I boken Skuld – de första 5000 åren berättar författaren David Graeber historien om ekonomisk skuld. Det är stundtals skrämmande, stundtals humoristisk läsning, och den viktigaste slutsatsen är just att vårt samhälle inte fungerar utan kontinuerlig skuldsättning.

Joel Greenblatt – En liten bok som slår aktiemarknaden

De flesta som är intresserade av investeringar känner säkert till namn som Warren Buffet och Peter Lynch. En person som under många år har lyckats trumfa även de största namnen när det gäller att skapa avkastning på investeringar är lite mer okände Joel Greenblatt. I över 30 år har han varit mycket framgångsrik i sina investeringar både för sig själv och sina kunder. Hur han har lyckats med det? Bland annat har Greenblatt följt sina egna råd, såsom de presenteras i boken En liten bok som slår aktiemarknaden. Den här boken kan rekommenderas till alla som vill skapa en placeringsstrategi för investeringar i aktier på lång sikt.

Richard Thaler – Beslut och beteenden

Om inte Chicago-professorn Richard Thaler hade fått Nobelpriset i ekonomi hade den här boken förmodligen inte varit aktuell som julklapp över huvud taget. Med Nobelpriset har den här amerikanske forskaren dock fått en global publik och det gör att hans böcker nu finns att köpa med svensk översättning. Thalers främsta alster är boken Beslut och Beteenden. Det är en fascinerande skildring av hur vi människor väljer att agera i olika ekonomiska frågor. Idén är att vi långt ifrån sällan beter oss mycket irrationellt när vi handskas med pengar och Thaler beskriver med målande exempel varför vi gör som vi gör.